OVER ONS

Romke Postma was een mannetje van 11 jaar toen zijn heit (vader) in 1987 de basis legde voor het huidige Autobedrijf Postma. Heit was een creatief en leergierig man. Overdag stond hij voor de klas, in de avonduren was hij met het ondernemerschap bezig.

Al gauw groeide het bedrijf. Vanaf de bouw van de garage en showroom aan de Conradi Veenlandstraat in Damwoude, was Romke er veel te vinden. Poetsen, onderdelen sorteren, sleutelen, opruimen, en natuurlijk stiekem autorijden, hij kon er dagen mee vullen. Prompt bleef hij zitten in het eerste jaar van de middelbare school. ‘Niet omdat ik niet goed kon leren, maar gewoon omdat ik veel liever hier was’.

Autobedrijf Postma was dan ook – toen al – een echt familiebedrijf. Ook moeder, broer en zus hielpen mee. Hele vakanties waren ze in het bedrijf, en was er al eens een baantje buiten de deur, dan was dat steevast annex met het autobedrijf.

Op zijn zeventiende verkocht Romke zijn eerste auto. Een Opel Astra station, toen een relatief jonge auto. Hij wist er zelfs nog iets meer winst op te maken dan hij vooraf had besproken met heit. 

 

‘Vol adrenaline vertelde ik het hem. Wat was ik trots, en hij ook.’ Of heit de deal ook had voorbesproken met de betreffende koper, is nooit hardop gezegd, maar voor Romke betekende het een ervaring voor het leven.

Na zijn eindexamen reisde Romke met broer Sjoerd  naar Amerika, vanwaaruit ze handel in het importeren van auto’s ontdekten. ‘Ik kan de geur nog naar boven halen als ik terugdenk aan die containers vol wagens die hier dan in Damwoude werden binnengebracht. Hele zaterdagen waren we er mee bezig en in mijn beleving was het altijd mooi weer.’ Het werd een periode in het leven van Romke waarin hij veel leerde over handel en ondernemerschap. Dat nam hij mee in zijn studie en werk dat volgde.

Op zijn 28ste keerde Romke terug in het bedrijf en nam hij het later van heit over. Nu zijn het Romke zijn eigen kinderen die veel over de vloer komen, en werkt moeder en echtgenote Klaziena mee in het bedrijf. Heit komt ook nog gauw eens even langs. Autobedrijf Postma is daarmee nog altijd het familiebedrijf uit 1987, waar tot op de dag van vandaag met hart en ziel voor de zaak wordt gewerkt.

Mogelijk gemaakt door Mobilox